El Comú de Dublin diu que no eliminarà el temut clamp

El Comú de Dublin diu que no eliminarà el temut clamp Un cotxe amb un cep adossat a la roda / Foto: Liffey

El juliol vinent acaba el contracte de cinc anys que el Comú de Dublin va atorgar a l’empresa Dublin Street Parking Services (DSPS), que té un exèrcit d’operaris posant ceps -o clamps- a tort i a dret pels carrers de la ciutat, sobretot els més cèntrics, que són els que cada any encapçalen la classificació d’aquest servei. I aprofitant que venç el contracte, han sorgit diverses veus que demanen un canvi al sistema que castiga els qui són enxampats aparcant en un lloc prohibit o que no paguen la zona blava.

En aquest sentit, hi ha qui diu que, basant-se en les xifres anuals de clampings, el cep no és un càstig gaire dissuasiu, fet que queda reflectit clarament en alguns carrers en què, molt sovint, hom pot veure cotxes amb la roda blocada pel clamp; a més, si el cotxe està aparcat en llocs com un carril bus i se li posa el cep, la disrupció encara és més duradora perquè un cop arriba el conductor infractor, ha de trucar al servei d’atenció al client -o més aviat víctima- de la DSPS perquè hi enviï els operaris, que no necessàriament són a prop del lloc del delicte.

Entre les alternatives al sistema de clamping hi ha les multes tradicionals, això sí, assegurant-se que l’infractor la pagarà, com ja va fer el Cork County Council l’any 2019. També hi ha qui demana un augment del transport públic i de la seguretat als carrers, puix que hi ha gent que, amb l’augment de la sensació d’inseguretat dels darrers mesos, prefereix d’anar amb cotxe a fi d’evitar problemes.  

A Dublin, el sistema de clamping va ser implementat el 1998 i durant vint-i-quatre anys, per a retirar-lo s’havia de pagar vuitanta euros -o el seu equivalent en punts, l’antiga lliura irlandesa-, fet que provocava que, amb l’augment de costos, el servei fos altament deficitari. Tanmateix, l’any passat, la tarifa va apujar-se fins als 125 euros durant les primeres 24 hores; si un cop passat aquest període de temps el cotxe roman amb el clamp, la DSPS se l’endú cap a un dipòsit de vehicles i per a treure’l d’allà s’ha de pagar 250 euros, més 35 euros per dia addicional.

Font addicional: Newstalk i Irish Independent

Podeu mirar un vídeo sobre clamping a Liffey TV

Torna a dalt