Abans de fer el jutjat s'haurà de trucar als bombers

Abans de fer el jutjat s'haurà de trucar als bombers Disseny del futur jutjat familar d'Smithfield, Dublin 7 / gov.ie

Diuen que la justícia va molt lenta, però sembla que els projectes de construcció d’edificis relacionats amb la justícia van a una velocitat encara més baixa; si més no aquest seria el cas del jutjat familiar que de fa gairebé trenta anys hi ha previst de construir en un solar del barri d’Smithfield (Dublin 7), delimitat per Church Street, Hammond Lane, Bow Street i la línia vermella del Luas.

De tota manera, després que el projecte hagi estat posposat diverses vegades per un ampli ventall de motius, ara sembla que la cosa va de debò, això sí, sense pressa i amb molta calma, perquè malgrat que el govern ha anunciat que ho tira endavant, no s’ha previst de començar els treballs de construcció fins al 2026, fet que sumat a dos anys d’obres, faria que les portes del complex no obrissin fins al 2028; això en el millor dels casos, puix que, probablement, hi haurà els habituals i impertinents serial objectors fent la guitza, és a dir, presentant objeccions per diversió i sense que el projecte tingui cap impacte sobre ells.

Segons el document presentat pel govern, hi haurà un bloc d’entre dues i quatre plantes al cantó de Bow Street -la banda més curta de tot el perímetre-, diversos blocs d’entre quatre i sis plantes a Hammond Lane, blocs de quatre a sis plantes a la línia del Luas i blocs de dues a quatre plantes a Church Street. I al centre hi haurà un atri amb una alçària equivalent a sis plantes, que connectarà la resta d’edificis i que tindrà vegetació i un sostre pla.

Al complex d'edificis hi haurà tota mena de serveis i d’instal·lacions per al bon funcionament de la justícia i el benestar dels usuaris, amb dinou sales de tribunals i una sèrie de sales virtuals, sales de mediació i suport, oficines, allotjament de jutges i personal i cambres de custòdia. Al soterrani hi haurà l’arxiu, un magatzem general, contenidors de brossa, al voltant de setanta-sis espais per a bicicletes, dues places per a vehicles de trasllat de presos i catorze places d’aparcament de cotxe, que probablement seran per als jutges.

Amb tot, veient l’estat actual del solar, a qui primer s’haurà de trucar serà, clarament, als bombers, que hauran de dur una bomba d’aigua potent i és que ja fa temps que la zona ha recuperat la seva fesomia original en forma d’aiguamoll, d’abans de la urbanització de Dublin, quan durant la marea alta el riu Liffey s’expandia molt més enllà de la llera actual i que amb la marea baixa quedava estancada (podeu mirar el vídeo a Liffey TV). De fet, alguns dies fins i tot s’hi poden veure aus, que el troben d’allò més acollidor i és que no té res a envejar a molts espais naturals protegits.

Estat actual del solar d'Smithfield / Foto: Liffey

Torna a dalt