Vint anys de la prohibició de fumar al lloc de treball
El 29 de març del 2004 va entrar en vigor la llei que prohibia de fumar al lloc de treball, fet que, de retruc, implicava qualsevol lloc tancat, com pubs, restaurants, centres d’ensenyament, hospitals, centres de lleure i transport públic, atès que en aquests llocs sempre hi ha algú treballant; bàsicament, que d’ençà d’aquell dia hom només pot fumar al carrer i a casa seva, i en aquest darrer cas, sempre que no hi hagi ningú treballant-hi, com un electricista o un manyà. Les multes per no complir la llei poden arribar als tres mil euros per persona, és a dir, que si hom troba cinc persones fumant en un pub, la multa seria de quinze mil euros.
Però la croada contra el tabac no va acabar aquí, sinó que també va afectar el preu del paquet, amb increments continuats, fins al punt de ser un clàssic de gairebé cada Budget Day, és a dir, el dia que s’anuncia el pressupost per a l’any següent, i és que sempre ha estat vist pel govern com un recurs fàcil a l’hora de recaptar més impostos.
En aquest sentit, actualment un paquet de vint cigarretes de les marques més populars costa uns 16,75 euros, malgrat que això també encoratja el contraban o que els fumadors comprin tabac a altres països on sigui molt més econòmic, com hom pot veure en els paquets llençats a terra, que solen tenir textos escrits en llengües de l’Europa de l’Est.
També s’ha prohibit la publicitat a tot arreu, fins i tot, d’ençà del primer de juliol del 2009, als establiments que venen tabac, que han de tenir-lo fora de la vista de la clientela i que només pot ser accessible pels dependents; a més, tots els paquets, siguin de la marca que siguin, tenen el mateix disseny, una mesura que encara els fa menys atractius i evita que el fumador se senti identificat amb una marca concreta.
Quin és el resultat de tot això? Doncs que el nombre de fumadors s’ha reduït. Segons les dades del Cens 2022, només un 10% de la població fuma diàriament mentre que un 4% fuma de manera ocasional; un 60% de la població assegura no haver fumat mai i un 19% diu que ho ha deixat. D’altra banda, un 79% dels que fumen cada dia va assegurar trobar-se bé o molt bé, un percentatge que augmenta fins al 88% entre els que fumen ocasionalment i fins al 90% entre els que no han fumat mai.