L’edifici al 77-78 de Parnell Street cau a mans del Comú

L’edifici al 77-78 de Parnell Street cau a mans del Comú L'edifici als números 77-78 de Parnell Street, Dublin 1 / Foto: Liffey

Al centre de Dublin hi ha molts edificis que cauen a trossos a causa d’un ampli ventall de motius, com l’especulació, que el propietari no té diners per a renovar-lo, que no se sap de qui és o que està immers en un litigi judicial inacabable. I un d’aquests edificis és el situat als números 77-78 de Parnell Street, a tocar del carrer O’Connell, que fa dos anys va ser inscrit al registre municipal de llocs abandonats.

L’edifici, encara que hom no ho pugui apreciar a primera vista a causa del seu estat decrèpit, és d’estil victorià; fou construït a mitjan segle XIX, quan regnava la reina Victòria, i a la planta baixa havia estat un pub -anomenat Neary’s, que encara avui hi ha el rètol que ho recorda- mentre que a les plantes superiors hi havia hagut un hotel, que va tancar el 2002, quan Ellen McGuill, la dona que el regentava, va morir.

L’edifici va romandre en l’oblit durant uns quants anys, fins que el 2015 fou ocupat per un col·lectiu anarquista que el va rebatejar com a Barricade Inn, és a dir, l’Hostal de la Barricada. De tota manera, l’aventura no va durar gaire perquè els okupes en van ser expulsats menys d’un any després quan una demanda judicial de l’empresa que tenia els drets sobre l’edifici, Vandelure Ltd, va tirar endavant i va acabar amb desnonament, cosa d’agrair per tothom perquè l’edifici, una estructura protegida, estava en molt mal estat.

Després va començar l’habitual serial de paperassa: Vandelure el volia vendre, però la companyia va ser dissolta el 2021; fou llavors quan el Comú va inscriure’l al registre d’edificis abandonats, una acció que, si ningú no demostra el contrari en un període determinat de temps, fa que l’edifici passi a mans municipals; i en aquest cas concret serà el divendres deu de maig.

Per ara no se sap quina és la intenció del Comú per a aquest edifici, però segons ha declarat la consellera municipal ecologista Janet Hornet a l’Irish Times, s’espera que les plantes superiors siguin convertides en habitatge social; pel que fa a la planta baixa, hi hauria un comerç. Tot això ho hauria de fer un promotor immobiliari a qui el Comú li vendria l’edifici, això sí, amb unes condicions, com el dret a tempteig sobre els habitatges.

Font: The Irish Times

Torna a dalt