Els antics lavabos públics esperen una nova oportunitat

Els antics lavabos públics esperen una nova oportunitat

Antigament, quan no tots els habitatges tenien lavabo, els urinaris públics formaven part del paisatge urbà, però de mica en mica van anar tancant seguint el consell de la Garda, que veia com aquests llocs eren una font de problemes relacionats amb la droga, la prostitució i el vandalisme. De tota manera, n’hi ha que encara són al mateix lloc, això sí, tancats, com el que hi ha a la confluència entre Kevin Street i New Street South, a Dublin 8, que tot i que han romàs en desús durant més de vint-i-cinc anys, es conserven prou bé, si més no, l‘estructura exterior.

Fins i tot, a final del 2018, hom va saber que hi havia interès a donar un nou ús als 68,5 metres quadrats disponibles a l’interior dels antics lavabos, amb diversos pretendents: un hi volia fer un habitatge, un altre un cafè i un altre un restaurant; de fet, hi ha qui pensa que ja funciona com un cafè perquè, en un clàssic de Dublin -que s’ho deixen tot pels llocs-, hi ha deixat una llauna com si allò fos la barra d’un bar. Tanmateix, per ara no s’ha materialitzat cap projecte i és que les soses del Comú són com les coses de palau, és a dir, que van lentes.

Curiosament, antany,  la cruïlla on hi ha els antics lavabos era coneguda com les quatre cantonades de l’infern i havia estat un punt calent del popular barri de The Liberties i és que a cada cantonada hi havia un pub -el Kenny's, el Quinn's, l’O'Beirne's i el Lowe's; quan arribava l'hora de tancar, els responsables de cada pub havien d'empènyer la clientela cap a fora i normalment sempre hi havia brega.

Així doncs, el lloc era conegut com les Quatre Cantonades de l'Infern (The Four Corners of Hell) i actualment, en una de les cantonades hi ha un pub amb un nom que fa referència a aquella època: The Fourth Corner (La Quarta Cantonada). 

Uns lavabos que no van tenir la mateixa sort van ser els que hi havia a l'illa de vianants situada entre College Street i Westmoreland Street, que eren més que centenaris, però que van sucumbir a la línia de tramvia, malgrat que l’estàtua de Thomas Moore es va salvar i va tornar a lloc un cop acabades les obres. Al lloc dels antics lavabos ara hi ha una caixa amb dispositius electrònics i elèctrics que localitzen els tramvies al llarg de la línia i els proveeixen d'electricitat.

Podeu mirar el vídeo a Liffey TV

Torna a dalt