Five Lamps, el límit que marca els dublinesos de debò

Five Lamps, el límit que marca els dublinesos de debò Les Five Lamps, tota icona de Dublin / Foto: Liffey

Dublin té icones molt conegudes que atrauen hordes de turistes, com el Ha’penny Bridge, la zona de pubs de Temple Bar, Molly Malone -amb qualsevol que passi per allà magrejant-li els pits impunement-, la catedral de Christchurch o la fàbrica Guinness i el seu Gravity Bar d’on hom pot veure tota la ciutat.

Tanmateix, fora dels circuits turístics, també hi ha llocs que són autèntiques icones, però només per als dublinesos, com és el cas de les Five Lamps, nom que descriu perfectament el que hi ha la confluència entre cinc carrers -Amiens, Killarney, Portland Row, North Strand Road i  Seville Place-: un fanal amb cinc làmpades coronades, quatre d’exteriors i una al centre una mica més elevada.

L’estructura, amb base quadrada i amb una cara de lleó a cada un dels quatre costats, és de ferro colat i té una decoració artesanal molt treballada. Va ser erigida als anys vuitanta del segle XIX i inicialment funcionava amb gas, però fou electrificada a principi del segle XX.

Actualment, després del creixement de Dublin durant els darrers cent anys, el fanal de les cinc làmpades és en una zona molt cèntrica, però abans, aquell indret era considerat com una de les portes d’entrada a la ciutat per als qu venien del nord, fet pel qual va esdevenir un punt de referència per a tothom... Ja som a Dublin! Malgrat que ara, amb tant de trànsit, probablement, molts automobilistes ni s’hi fixen.

Les Five Lamps estan dedicades a Henry Hall, un home nascut a Athenry (Comtat de Galway) que va servir a l’exèrcit britànic a l’Índia i que entre altres coses escrites al seu testament hi havia d’erigir una font en aquella zona -de classe pobra i treballadora- a fi que la gent begués més aigua i no tant d’alcohol. Paradoxalment, avui ja no és una font, no hi ha aixetes i les piques han estat cobertes, però hi ha una companyia cervesera que s’anomena The Five Lamps.

D’altra banda, hi ha qui diu que els dublinesos de debò són els que neixen a la zona delimitada per una línia paral·lela entre les Five Lamps i el Liffey, tota la resta, uns impostors! Sobretot al sud, que l’única vegada que han vist les Five Lamps ha estat el dia de Sant Patrici, quan una rèplica d’aquesta icona nord-dublinesa ha participat a la desfilada del Sant Patró.

Podeu mirar el vídeo a Liffey TV

Torna a dalt