L’Oficina Central d’Estadística (CSO) fa setanta-cinc anys

L’Oficina Central d’Estadística (CSO) fa setanta-cinc anys Formulari del Cens / Foto: Liffey

Un ja molt llunyà quatre de juny del 1949 va establir-se la Central Statistics Office, un nom massa llarg que fa que l’ens sigui conegut popularment per les seves sigles en anglès, CSO. Durant aquests setanta-cinc anys, l’Oficina Central d’Estadística ha comptat un ampli ventall de coses -gairebé tot-, fet que hom pot comprovar diàriament al seu web, on a banda de les dades més habituals que publica qualsevol país, com la inflació, el creixement econòmic o la situació del mercat laboral, també hi ha informació mes social com quants joves viuen amb els seus pares o els noms més populars entre els nadons irlandesos.

De tota manera, abans del 1949 el govern ja rebia informació estadística, però d’una secció del Departament d’Indústria i Comerç establerta l’any 1922. La CSO es va crear amb l’objectiu de recopilar, analitzar i publicar estadístiques i detalls independents sobre la societat, l'economia i el medi ambient d'Irlanda, amb uns mètodes i un rol que han anat evolucionant al llarg dels anys, però mantenint el compromís amb la confidencialitat, la precisió, la qualitat, la transparència i la independència.

D’altra banda, una de les tasques més importants de la CSO és l’organització d’un cens quinquennal, malgrat que la freqüència s’ha vist alterada al llarg la història per motius diversos, com crisis econòmiques o fenòmens extraordinaris, com la pandèmia de la Covid-19, que va endarrerir un any el cens previst inicialment per al 2021.

El Cens és un exercici titànic que no només permet de comptar tota la gent que hi ha a la República en un moment concret, conegut com la Nit del Cens, sinó que també, mitjançant un formulari amb qüestions de tota mena, permet de fer una radiografia de la societat irlandesa que ajuda a dissenyar les polítiques del govern.

Òbviament, les dades de la CSO il·lustren que durant els darrers setanta-cinc anys Irlanda ha canviat molt, tot i que en alguns aspectes ha anat una mica al ralentí, com ho exemplifica la mateixa CSO, que el proppassat trenta-u de maig va veure com Jennifer Banim esdevenia la primera dona a ocupar la direcció general de l’ens. La celebració d’aniversari ha comptat amb la presència de Mariana Kotzeva, directora general de l’Eurostat, que ha lloat la tasca feta per la CSO assegurant que és un membre molt respectat del Sistema Estadístic Europeu.

 

Torna a dalt