Adéu a les bosses de brossa als carrers més cèntrics

Adéu a les bosses de brossa als carrers més cèntrics Una estació de Bagbin a Capel Street, Dublin 1 / Foto: Liffey

Una imatge força habitual al centre de Dublin al vespre són les bosses d’escombraries que comerços i restaurants deixen a la vorera a l’espera que, unes hores més tard, passin els operadors de recollida contractats pels establiments i se les enduguin. Actualment, hi ha un miler de carrers -designats com a àrees de recollida de bossa- que funcionen amb aquest sistema, principalment per motius logístics i és que el fet que als carrers més cèntrics hi hagi molts vianants i les voreres no siguin gaire amples, impossibilita de deixar les bosses en cubells o contenidors, com passa a la resta de la ciutat.

De tota manera, l’acció de les gavines, dels rosegadors o d’un ampli ventall de fauna urbana, esquinçant la bossa i deixant-ho tot escampat a la vorera ha obligat el Comú de Dublin a mirar trobar una solució que, d’altra banda, no acaba de materialitzar-se malgrat les múltiples temptatives municipals; i si no n’hi hagués prou amb els animals, ara s’hi ha afegit el problema dels humans que esquincen les bosses a la recerca d’un envàs de plàstic o llauna amb un dipòsit reemborsable de Re-turn.

Per ara, l’única cosa que ha funcionat ha estat el sistema conegut com a BagBin, que és un cilindre de plàstic plegable que protegeix la bossa de la fauna, tot i que darrerament hom ha pogut comprovar que no la protegeix d’una altra fauna, més humana, la dels cercadors d’envasos i llaunes, cosa que en redueix notablement l’efectivitat.

Així doncs, després de tant de temps cercant una solució o fins i tot organitzant concursos d’idees amb premi inclòs amb la il·lusió que algun il·luminat obrés el miracle, ara el Comú s’ha posat seriós i ha dit que no vol bosses de brossa al carrer, convidant operadors a espavilar-se a trobar una solució flexible que s’adapti a les necessitats de la clientela. Per la seva banda, el Comú també ha informat que destinarà més recursos al servei de neteja.

La implementació de la prohibició de deixar bosses a la vorera es farà de manera esglaonada, del setze de setembre al primer de gener i afectarà tothom, tant negocis com residents. Els primers carrers o zones sense bosses seran noranta, el gros dels quals amb la combinació explosiva de molts vianants i voreres estretes o no gaire amples, com Aungier, Lower Baggot, College Green, Dame, Exchequer, el comercialísssim Grafton, Kildare, Parliament, St Stephen’s Green i Temple Bar.

Podeu mirar el vídeo a Liffey TV

 

Torna a dalt