El sistema Re-turn ja ha recollit 750 milions d'envasos
Ampolles de plàstic, més ampolles de plàstic, llaunes, més llaunes... És la reeixida història de Re-turn, el sistema de dipòsit i reembors que va engegar el primer de febrer, una mica al ralentí, probablement per desconeixement del gros dels consumidors, però que amb el pas dels mesos ha modificat la pauta de molta gent a l’hora de reciclar, atès que molts dels envasos que abans anaven al cubell de la brossa i després a l’abocador, ara van a una planta de reciclatge.
El procediment és força senzill: quan hom compra un envàs -ampolla de plàstic o llauna- paga entre 15 i 25 cèntims, un import que varia en funció de la quantitat continguda; en acabat, quan hom retorna l’envàs -sigui a una de les 2.500 màquines de recollida repartides arreu del territori o als més de tres-cents establiments que accepten envasos via taulell-, rep el reembors en forma de tiquet, bescanviable per diners en efectiu o amb un val de descompte utilitzable a qualsevol botiga que vengui begudes en ampolles de plàstic o en llaunes.
Que el sistema Re-turn ha triomfat ho confirmen les dades de recollida d’envasos, amb una xifra que ha crescut exponencialment. En aquest sentit, si en tot el mes de febrer els consumidors van retornar dos milions d’envasos, set mesos després, en van retornar 4,32 milions en un sol dia, més concretament el vuit de setembre, essent els caps de setmana d’estiu, quan la gent consumeix més begudes, els dies de més retorns. I ara, Re-turn ha anunciat que, el 27 de novembre, va assolir-se la xifra de 750 milions d’envasos retornats.
D’altra banda, aquest sistema també té el seu costat caritatiu i és que permet de renunciar al reembors i entregar-lo a diverses ONG que tracten amb infants desafavorits o malalts mitjançant una iniciativa anomenada Return for Children, que d’ençà de l’inici de juny, quan va començar, ja ha recaptat més de 83.000 euros amb la donació d’uns 546.000 envasos, sobretot en actes multitudinaris on les màquines de recollida no donarien l’abast, com en festivals de música, concerts o esdeveniments esportius.
Re-turn també ha beneficiat la gent sense gaires recursos que ara es dedica a recollir envasos abandonats al carrer i fer uns calerons, tot i que, inicialment, aquesta pràctica va tenir un efecte negatiu en el fet que molts buidaven les papereres a la recerca d’envasos, en alguna ocasió deixant-ho tot escampat a la vorera; tanmateix, a fi d’evitar aquest problema, ara en moltes papereres hi ha una safata adossada en què hom pot deixar els envasos sense que se n’hagi de regirar l’interior.
Podeu mirar el vídeo a Liffey TV