Scots Church, de ser la casa del Senyor a ser la seu de Vhi

El centre de Dublin està plagat d’antigues esglésies anglicanes que van haver de tancar, d'una banda, víctimes de l’èxode protestant cap a zones més benestants i de l'altra, de la secularització de la societat irlandesa, que ja fa anys que també afecta les esglésies catòliques, malgrat que, per ara, continuen obertes, això sí, amb una assistència de feligresos cada vegada més minsa i envellida, és a dir, res a veure amb l’època en què la religió regia la vida dels irlandesos.
Tornant a les antigues esglésies anglicanes, les dessacralitzacions van arribar una rere l’altra, però els edificis, en tant que estructures protegides en el gros dels casos, van romandre dempeus a l’espera d’una nova oportunitat que els permetés de reinventar-se, essent la pràctica més habitual la transformació en pubs o oficines.
Aquest segon cas és el de l'Scots Church, situada al carrer Abbey, al centre de Dublin, un edifici emblemàtic que ha experimentat una transformació notable al llarg dels anys. Construïda el 1869 com a església presbiteriana, actualment serveix com a seu de la companyia d'assegurances mèdiques Vhi Healthcare, després d'una integració harmoniosa de l'arquitectura històrica amb elements moderns.
L'església va ser dissenyada per l'arquitecte William Fogerty en estil neogòtic i presenta una façana de tres trams amb una coberta a dues aigües. Els detalls arquitectònics inclouen contraforts esglaonats, finestres amb arcs apuntats i traceria de pedra arenisca, així com una rosassa prominent a la part posterior de l'edifici. Aquests elements reflecteixen la destresa artesanal de l'època i confereixen a l'edifici un caràcter distintiu.
Inicialment coneguda com a Abbey Church, l'església va ser establerta per a proporcionar un lloc de culte a la comunitat escocesa de Dublin fins al 2003, quan va cessar les seves funcions religioses. Després, l'edifici va romandre en desús durant molts anys, fins que Vhi Healthcare va endegar un projecte de renovació per a convertir-lo en un annex de la seu central de la companyia, situada en un edifici que és just al costat de l’Scots Church.
El desafiament consistia a integrar l'estructura històrica de l'església amb una nova extensió d'oficines moderna i l'estudi d'arquitectura McCauley Daye O'Connell (MDO) va ser l'encarregat de desenvolupar el projecte. La solució va consistir a envoltar l'església amb una estructura exosquelètica de vidre i acer en forma de L, que abraça l'edifici històric per un dels laterals i per la part posterior.
Aquesta estructura moderna proporciona un contrast visual amb l'arquitectura neogòtica original, creant una harmonia entre el vell i el nou. L'interior de l'església es va transformar en el vestíbul principal de la seu de Vhi, mentre que la nova estructura allotja les oficines, amb tota mena de modernitats.
La reconstrucció va requerir una atenció meticulosa per a preservar els elements arquitectònics originals de l'església, alhora que s'integraven les noves estructures. El resultat és un edifici que respecta el patrimoni històric i satisfà alhora les necessitats modernes d'un espai d'oficines funcional i sostenible, essent un exemple destacat de com l'arquitectura contemporània pot coexistir amb edificis històrics, donant-los una nova vida i funcionalitat.