La Força Aèria jubila cinc avions de quaranta-set anys

La Força Aèria jubila cinc avions de quaranta-set anys Dos Reims Rockets rebent el raig d'honor al Casement Aerodrome / Foto: Air Corps

Una solemne cerimònia celebrada aquest dissabte passat a l’aeròdrom Casement, al sud-oest de Dublin, va jubilar cinc avions Reims Rocket FR172H que han estat de servei durant quaranta-set anys, una longevitat molt habitual en el parc mòbil de l’exèrcit irlandès que es tradueix en un ampli ventall de problemes com alts costos de manteniment i manca d’efectivitat. Això passa tant a la Força Aèria com al Servei Naval, aquest darrer amb mitja flota inoperativa per manca de manteniment i de personal.

Tornant als avions jubilats, els cinc aparells van entrar en servei a principi dels anys setanta i formaven part d’una comanda de nou unitats, que van costar 20.000 lliures cada una. El motiu de la compra va ser l’augment de la violència en el conflicte nord-irlandès -episodi conegut com The Troubles- i durant molts anys van dur a terme tasques de vigilància a la frontera amb el Nord.

De tota manera, aquests avions, que són literalment uns Cessna modificats sense cap mena de capacitat bèl·lica, van desenvolupar un variat estol de funcions, incloent-hi escorta de combois de presos o d’explosius, fotografia aèria, paracaigudisme, formació de pilots, vigilància marítima, de vida salvatge, forestal o d’agricultura i participació en exhibicions aèries. Així doncs, amb tanta activitat no és gens estrany que els nou avions hagin acumulat un total de 63.578 hores de vol, és a dir, l’equivalent a set anys i tres mesos.

I com sol ser habitual, quan algú se’n va, n’hi ha un altre que arriba; en aquest cas, seran tres moderns Pilatus PC-12NG Spectre de darrera generació, amb nul·la capacitat bèl·lica però amb un sofisticat equipament de vigilància; a més, podran fer tasques d’ambulància aèria així com operar vols logístics i el seu disseny els permetrà d’interactuar amb l’exèrcit de Terra, el Servei Naval i altres agències governamentals.

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt