Primers brots d’histèria col·lectiva amb el coronavirus

Primers brots d’histèria col·lectiva amb el coronavirus Portada del vespertí Herald / Foto: Liffey

La confirmació del primer cas de coronavirus -o Covid-19- a la República ha fet que la premsa ja en vagi plena i el tancament durant dues setmanes de l’escola on estudia la persona afectada ja obre les portades de tots els diaris (fotos a sota), que es diferencien clarament entre seriosos i sensacionalistes per la mida de la lletra.

Per ara, el Servei de Salut no ha volgut fer públic el nom de l’escola, fet que li ha suposat de rebre algunes crítiques, però en una època en què la informació corre per les xarxes com la pólvora, a hores d’ara tothom ja sap que es tracta de l’Scoil Chatríona, al barri de Glasnevin (Dublin 9). La direcció del centre va informar els pares dels alumnes que l’escola romandria tancada durant dues setmanes, que és el període de quarantena del virus, i més d’un no se’n va poder estar de comentar-ho amb algú de fora de l’escola.

Per la seva banda, l’alumne afectat va tornar fa uns dies d’un viatge al nord d’Itàlia, considerada una zona d’alt risc, i actualment rep tractament en un hospital de Dublin. Això ha fet que moltes escoles que havien organitzat setmanes blanques als Alps italians -tot un clàssic en aquesta època de l’any- hagin suspès el viatge.

El cas de l’Scoil Chatríona té un altre factor magnificant i és que allà hi estudien els fills de Mary Lou McDonald, la líder del Sinn Féin que, després de guanyar les eleccions del passat vuit de febrer, ha esdevingut una de les protagonistes principals a l’hora de mirar de formar un nou govern. En aquest sentit, McDonald ha informat que reduirà la seva activitat política, sobretot les trobades i reunions amb gent, prioritzant els contactes no presencials.

Per si no n’hi hagués prou amb l’escola de Glasnevin, ara Google ha demanat als seus empleats de la zona de Barrow Street (Dublin 4), on hi ha el seu quarter general a Europa i on treballen gairebé 8.000 googlers, que facin feina des de casa. La raó adduïda per aital demanda és que un empleat ha mostrat signes de tenir la grip, tot i que corre el rumor que la companyia del cercador ho ha fet com a exercici per a saber si estarien preparats per a treballar tots des de casa en cas que la situació amb el coronavirus se n’anés de les mans.

També Ryanair ha començat a prendre mesures i ha reduït els seus vols cap i des del nord d’Itàlia un 25%. Per contra, Aer Lingus manté les operacions al 100% però ha informat que estudia l’evolució de la situació de manera permanent i que prendrà les mesures que cregui necessàries a fi de garantir la seguretat i la salut dels seus passatgers i treballadors; de fet, el primer cas de coronavirus detectat a Irlanda, una persona del Nord, va arribar a l’illa via Dublin amb un avió d’Aer Lingus, que ara, per als vols amb sortida o arribada a la zona de risc, permet de fer canvis als billets sense aplicar cap recàrrec.

D’altra banda, els prestatges dels supermercats continuen ben assortits amb tota mena de productes i per ara no s’han viscut escenes d’histèria col·lectiva per a aconseguir un pa de motlle o dos litres de llet, com va passar ara fa just dos anys amb la nevada del segle provocada pel xoc entre la tempesta atlàntica Emma, ben carregada d’humitat, i una massa d’aire siberià coneguda com la Bèstia de l’Est. L’única cosa que sí que s’ha esgotat en algunes farmàcies són les màscares quirúrgiques, tot i que encara no se’n veuen gaires pel carrer.

Torna a dalt