Irlanda comença a abaixar la persiana pel coronavirus
La crisi del coronavirus ha anat in crescendo durant els darrers dies però ahir va accelerar notablement amb l’anunci del Taoiseach Leo Varadkar, fet des de Washington durant la tradicional visita a la Casa Blanca per la festivitat de Sant Patrici, de tancar totes les escoles, universitats, llars d'infants i institucions culturals fins, pel cap baix, el 29 de març, és a dir, una mica més de dues setmanes.
La mesura mira de contenir la propagació del virus, que actualment afecta 90 persones a tota l’illa, 70 a la República i 20 al Nord; en el segon cas, els centres d’ensenyament romandran oberts i ahir la primera ministra, Arlene Foster, va mostrar el seu malestar per no haver estat informada de les mesures que tenia intenció d’aplicar el govern de Dublin. Per ara ja hi ha una víctima mortal: una dona d’edat avançada i que ja tenia problemes de salut abans de la infecció, que va morir dimecres en un hospital de Dublin.
A banda del tancament dels centres d’ensenyament, també s’han prohibit les reunions de més de 100 persones si és a l’interior -batejos, casaments i funerals inclosos- o de 500 si és a l’exterior, per la qual cosa s’han suspès totes les activitats esportives de certa importància i els pubs o sales de festa amb més capacitat ja han anunciat que no hi haurà concerts durant les dues setmanes vinents; fins i tot, alguns locals, com el popularíssim Copper Face Jacks de Harcourt Street (Dublin 2), considerat la Sodoma i Gomorra de la capital, han informat llur clientela que tanquen durant dues setmanes.
Pel que fa a l’administració pública, s’ha començat a preparar un pla de contingència per si durant les setmanes vinents s’ha de treballar des de casa i ja hi ha hagut departaments i agències governamentals, així com empreses privades, que han començat a posar-se a prova. També s’han tancat molts edificis públics, com museus o biblioteques, tot i que les oficines de serveis com An Post, Hisenda o Benestar Social romanen obertes al públic.
D’altra banda, les autoritats han fet una crida a no acumular productes a casa, amb una clara referència al paper de vàter, que per ara és l’únic que vola dels prestatges dels supermercats, assegurant que no hi haurà problemes de subministrament. Per contra, el pa de motlle i la llet, que havien estat els productes estrella durant la gran nevada de fa dos anys, aguanten bé els embats dels consumidors. De fet, la Garda ha informat que patrullarà per les zones comercials i farmàcies a fi de posar ordre en cas de lluites per a fer-se amb un rotllo de paper de vàter o un producte concret, com màscares quirúrgiques o alcohol.
El que sí que es manté sense canvis són els vols cap als Estats Units puix que la prohibició emesa pel President Trump només afecta els països de l’espai Schengen, del qual Irlanda no en forma part. A més, els aeroports de Dublin i Shannon són els únics d’Europa en què hi ha el US Preclearance (foto a sota), que permet de fer tots els tràmits burocràtics abans de pujar a l’avió i arribar als Estats Units com si fos un vol interior.
ACTUALITZACIÓ 14/03/2020: finalment, la suspensió de vols també inclourà Irlanda i el Regne Unit. Serà a partir de dilluns i durant trenta dies.