El centre de dades d’Amazon donarà caliu a Tallaght

El centre de dades d’Amazon donarà caliu a Tallaght Escalfant l'ambient / Foto: Liffey

Irlanda es considera una molt bona ubicació per a instal·lar un centre de dades gràcies al seu clima, fred a l’hivern i fresc a l’estiu, i és que aquests edificis generen molta calor i a fi de refrigerar l’ambient necessiten consumir molta energia; amb tot, a clima més fresc, menys energia a consumir. Així doncs, gairebé totes les multinacionals de les noves tecnologies tenen centre de dades a Irlanda, com és el cas de Microsoft, Google, Facebook o Amazon.

En el cas d’Amazon Web Services, la multinacional de la distribució i de serveis per internet ja té quatre centres de dades al barri de Tallaght (Dublin 24) i ara s’ha associat amb el South Dublin County Council (SDCC) -l’autoritat local del quadrant sud-oest del comtat de Dublin- per tal d’aprofitar la calor generada per les instal·lacions situades a l’antiga fàbrica de galetes Jacobs amb l’objectiu de proveir de calefacció a diverses zones del barri.

L’SDCC ha muntat una empresa pública sense afany lucratiu anomenada Heatworks, que gestionarà la distribució de la calor cedida de franc per Amazon, tot i que la instal·lació de la infraestructura i l’operativa anirà a càrrec de l’empresa finlandesa Fortum. Els primers receptors -les oficines de l’SDCC i el campus que la Techonology University Dublin té a Tallaght- començaran a percebre l’escalfor l’any vinent; després, el caliu s’estendrà cap a locals comercials i urbanitzacions de la zona. Amb relació al preu, els clients pagaran, si fa o no fa, la mateixa tarifa que amb un operador de gas.

Amb tot, continua la preocupació per la proliferació d’aquests centres de dades -a Tallaght ja n’hi ha cinc- i és que consumeixen molta energia, però no generen gaires beneficis, sobretot en llocs de treball, puix que tot està automatitzat. En aquest sentit, l’Irish Academy of Engineering calcula que, l’any 2030, aquests centres generaran 1,5 milions de tones de gasos hivernacle a l’any i Eirgrid, l’ens que gestiona la distribució d’energia a l’illa d’Irlanda, alerta que, al ritme actual, l’any 2028 podrien copsar el 29% de la demanda energètica.

Per la seva banda, segons ha informat Amazon Web Services, la iniciativa al barri de Tallaght reduirà les emissions de gasos hivernacle en mil cinc-centes tones anuals.

Font: RTÉ

 

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt