Bord na Móna dirà adéu a les seves briquetes de torba
Tot i que ja fa temps que els habitatges de nova construcció incorporen moderns sistemes de calefacció que funcionen amb electricitat o gas, quan fa fred, els carrers d’Irlanda continuen fent una olor molt característica: la de les briquetes de torba, una energia molt contaminant que no combina gens bé amb cap estratègia destinada a revertir el canvi climàtic.
De tota manera, això haurà de canviar durant els anys vinents després que Bord na Móna -el Consell de la Torba- hagi anunciat que posa punt final a la seva producció de briquetes. Fa dos anys, l’empresa semipública, creada l’any 1946 amb l’objectiu de treure un profit de les torberes de les Midlands, va endegar una estratègia a llarg termini anomenada Brown to Green -de l’energia marró de la torba a l’energia verda- que l’hauria de convertir en una emissora neutral de gasos hivernacle l’any 2050.
L’abandó de la torba ha estat esglaonat: el 2018 en va fer una collita completa, el 2019 ja va ser parcial i l’any passat ja no en va collir; i ara ha decidit que ja no en collirà més i que se centrarà en l’energia renovable mitjançant panells solars, molins de vent i altres mitjans sostenibles, que cap al 2030 haurien de permetre a l’empresa de proveir d’energia un terç dels habitatges d’Irlanda. Amb tot, amb l’estoc actual, la fàbrica de Derrinlough (Comtat d’Offaly) continuarà fabricant briquetes fins al 2024.
A més, Bord na Móna va endegar recentment el Pla de Recuperació de les Torberes, que amb una inversió de cent quinze milions d’euros pretén aprofitar el poder natural dels camps de torba per a assegurar una reserva de més de cent milions de tones de carboni a perpetuïtat, reduir-ne les emissions i capturar-ne milions de tones durant els anys vinents. En aquest pla s’hi destinarà els mateixos 350 empleats que fins ara treballaven a les torberes o a les centrals d’ESB, ja tancades, que produïen electricitat amb la torba.