El Comú de Dublin demana de poder cremar-ho tot

El Comú de Dublin demana de poder cremar-ho tot L'incineradora Covanta a ple rendiment / Foto: Liffey

Actualment, la planta incineradora de Poolbeg, a tocar del barri de Ringsend (Dublin 4), té permís per a cremar unes sis-centes mil tones d’escombraries cada any, però sembla que no en té prou perquè un dels socis, el Comú de Dublin, que va a mitges amb l’empresa nord-americana Covanta, ha sol·licitat a An Bord Pleanála -el regulador urbanístic- de poder incrementar les tones anuals fins a les 690.000. Fa un any i mig, Covanta ja va fer la mateixa sol·licitud, però no va reeixir.

Segons fonts municipals, la base de la sol·licitud és que no donen a bast amb els altres mètodes de tractament de residus i que en cas que els l’aprovin, tornaran a estudiar la situació si aquest augment suposa una disminució del nivell de reciclatge; en aquest sentit, d’ençà de l’entrada en funcionament de la planta l’any 2017, la taxa de reciclatge a tot el país ha baixat del 50% al 48%, una dada que l’Agència de Protecció Mediambiental troba força preocupant i totalment oposada al que passa a molts països desenvolupats.

De tota manera, el Comú ha assegurat que la incineració de residus és un dels mètodes més eficients i que, altrament, les noranta mil tones addicionals acabarien en un abocador o essent exportades a l’estranger, a un cost molt més alt, tant econòmic com mediambiental; ara s’exporta un 35% dels residus generats al país.

A més, les operacions a la planta de Covanta a la capital irlandesa generen una energia de seixanta megawatts, que permet de satisfer la demanda anual de cent mil llars i alhora evita haver d’importar les aproximadament 250.000 tones de material fòssil que es calcula que es necessitarien per a produir la mateixa quantitat d’energia.

La incineradora de Poolbeg té la seva història i és que va generar un autèntic serial, fins al punt que hi va haver moments en què semblava que el projecte no es materialitzaria tot i que l’administració pública ja hi havia posat més de cent milions d’euros. Finalment, es va obtenir el llum verd i el juny del 2017 va començar a cremar residus, malgrat que l’estrena va ser una mica accidentada perquè una fuita de calç hidratada durant el període de prova per un problema de segellat en el filtre d'una porta va enviar onze operaris a l’hospital.

Font: RTÉ

Torna a dalt