La Garda emet més de cent mil multes via app mòbil

La Garda emet més de cent mil multes via app mòbil L'app mòbil de la Garda revelant una infracció / Foto: Garda via Twitter

Algunes comissaries de la Garda són situades en edificis que ja feien aquesta funció durant l’època victoriana i fins no fa gaire, certes pràctiques també eren d’aquell temps, sobretot en l’ús -o abús- del paper en lloc de fer servir tecnologia digital. Un altre problema derivat de l’obsolescència tecnològica era que als controls viaris, qualsevol comprovació relacionada amb un cotxe o un conductor s’havia de fer trucant a la central, fet que alentia molt les coses.

Amb tot, això va començar a canviar l’any 2017 quan la Garda va endegar el seu Programa de Mobilitat Activa, que feu un pas de gegant amb una prova pilot a Limerick amb l’entrada en servei d’una aplicació mòbil que escaneja la matrícula i informa sobre l’estatus d’un cotxe, tant en termes d’impostos com d’assegurança, així com l’historial del conductor, fet que permet de tenir dades rellevants en temps real per a determinar si s’ha produït cap infracció.

En cas que sigui així, s’introdueix tota la informació a l’app mòbil i el denunciat rep la multa al cap de tres dies, és a dir, res a veure amb el que passava abans, quan es duia tota la informació a la comissaria, allà s’emplenava un formulari en paper, que després s’enviava a la central perquè la introduïssin a la base de dades PULSE i finalment s’emetia la multa, que en alguns casos tardava més de tres mesos a arribar a l’infractor. A més, que la informació passés per tants llocs suposava un risc, atès que es podia perdre a mig camí.

Així doncs, amb tanta facilitat per a posar multes, no és estrany que la Garda n’hagi emès més de cent mil durant els darrers dotze mesos. A més, el seu compte a Twitter és molt actiu a l’hora d’il·lustrar algunes de les infraccions més flagrants, essent el combo conduir sota els efectes de l’alcohol o de les drogues, sense carnet, sense assegurança, ultrapassant el límit de velocitat i amb un cotxe que hauria d’anar directe a un centre de desballestament.

Fins ara el nombre de gardaí amb l’applicació mòbil és de dos mil cinc-cents, una xifra que es doblarà aquesta setmana i que s’espera que arribi als deu mil a final d’any. El programa, titllat d’autèntica revolució tecnològica, sobretot tenint en compte les pràctiques obsoletes emprades fins fa quatre dies, ha costat uns quinze milions d’euros.

Media

Torna a dalt