Irlanda, únic país incapaç d'emetre el certificat covid

Irlanda, únic país incapaç d'emetre el certificat covid El Certificat Digital Europeu Covid / Foto: Comissió Europea

Ahir va engegar el semestre eslovè a la presidència rotatòria de la Unió Europea i també el Certificat Digital Covid, que permetrà de desplaçar-se pels països participants sense restriccions i que s’emetrà als qui ja hagin estat vaccinats. El certificat va ser adoptat el seu primer dia per 21 dels 27 estats del club comunitari; dels sis restants, cinc ja tenen la infraestructura a punt, però encara no l’han posada en funcionament, i finalment... la República d’Irlanda, que per ara és l’únic país que no pot emetre’n, tot i que les autoritats han assegurat que ho faran a partir del dinou de juliol vinent, que és el dia triat per a aixecar les restriccions de viatges a l’estranger.

El motiu del retard és que fa unes setmanes el sistema informàtic del Servei de Salut va ser víctima d’un atac perpetrat per uns ciberpirates que algunes fonts situen a Rússia i que és el més greu de la història de l’administració irlandesa. L’atac va començar en un ordinador d’un treballador de Salut i des d’allà va estendre’s per tot el sistema de bases de dades de l’ens; per contra, el programa de vaccinació es gestiona de manera independent i no s’ha vist afectat.

A més, el govern va declinar de pagar un rescat desorbitat -xifrat al voltant dels vint milions d’euros-, i va començar a reconstruir, molt lentament, el sistema amb l’ajuda d’una eina de desencriptació facilitada per uns altres ciberpirates i és que, sembla que n’hi ha que tenen sentiments, fins al punt de trobar molt desafortunat d’atacar el Servei de Salut en plena pandèmia; fer-ho amb una multinacional generadora d’un alt benefici privat ja seria una altra història per als malfactors de les xarxes.

D’altra banda, l’exclusió d’Irlanda del certificat digital ha generat una allau de crítiques cap al govern, sobretot del sector turístic, ja prou escalfat per les restriccions encara vigents, com la prohibició del servei interior a pubs i restaurants o de volar si no és que sigui estrictament necessari. En aquest sentit, tant l’hostaleria com l’aviació han alertat que Irlanda ha esdevingut la riota de tothom.

Pel que fa al govern, força dividit en l’encès debat sobre l’aixecament de les restriccions, el Tánaiste Leo Varadkar ha assegurat que en les setmanes vinents s’emetran centenars de milers de certificats digitals a tots aquells que hagin estat vaccinats.

 

Torna a dalt