L'aturada del Corrent del Golf podria dur hiverns gèlids
Irlanda és una illa situada en una latitud força alta -el paral·lel 53 divideix l’illa en dues parts iguals-, però a diferència d’altres llocs que són al mateix paral·lel i on a l’hivern fa molt de fred, gaudeix d’una temperatura força suau; això és gràcies al Corrent del Golf, un fenomen marí que empeny l’aigua de l’Atlàntic des de zones tropicals -a la Florida, als Estats Units- cap al Nord, fent que a Irlanda l’oscil·lació del termòmetre entre hivern i estiu no sigui gaire acusada; en aquest sentit, un dia suau d’hivern pot fer la mateixa temperatura que un dia fresc d’estiu. Per contra, a l’altra banda de l’oceà el corrent fa baixar l’aigua des de zones més fredes i és per això que les temperatures són més extremes.
De tota manera, un estudi científic dirigit pel doctor Niklas Boers i publicat a la revista Nature Climate Change ha revelat que el Corrent del Golf actual és un dels més febles dels darrers mil sis-cents anys, i fins ara no se sabia si això era provocat per un canvi en la circulació o per una pèrdua d’estabilitat. Segons Boers, que fa recerca al Potsdam Institute for Climate Impact Research, la diferència entre les dues possibles causes és crucial perquè si es tracta del segon cas, podria suposar un afebliment permanent del corrent.
Les dades recollides durant l’estudi indiquen que la reducció del corrent no és només una fluctuació o una resposta a l’augment de la temperatura sinó que probablement vol dir que el fenomen del Corrent del Golf ha arribat a la seva fi i que tard o d’hora s’aturarà. Evidentment, les conseqüències per a Irlanda serien molt rellevants atès que es podrien viure hiverns molts més freds, com els que són habituals al Canadà.