Cork instal·la uns arbres robot que s’empassen la pols
Segons l’Agència de Protecció Mediambiental (EPA), cada any a Irlanda moren unes 1.300 persones a causa de la contaminació, essent les zones urbanes els focus principals en l’emissió de partícules de pols generades pel trànsit, i és per això que, en el marc de l’Air Quality Strategy, l’ajuntament de Cork ha començat a plantar uns arbres molt especials al centre de la ciutat; de fet, els CityTrees no són arbres com els de tota la vida sinó que són artificials, però fan algunes de les funcions dels arbres naturals.
En aquest sentit, cada CityTree filtra l’equivalent a l’aire emprat per unes set mil persones durant una hora i això hauria de millorar la salut pública a la ciutat. A l’interior dels arbres robot hi ha col·locada una molsa amb aigua i nutrients que fa de filtre i que segons l’Institut de Recerca Troposfèrica de Leibniz, atrapa un 80% de la pols, que altrament continuaria en suspensió passejant pels pulmons dels corkians. A més, l’arbre també analitza el rendiment del filtre i mesura la qualitat de l’aire, enviant informació a temps real.
D’altra banda, tot i la modernor i la millora en la qualitat de l’aire que s’espera que produeixin els CityTrees, no tothom hi està d’acord i és que n’hi ha que voldrien veure els arbres de tota la vida, adduint que, a banda de fer la seva funció ambiental de manera natural, fan ombra. La resposta de l’ajuntament ha estat que enguany té previst de plantar mil tres-cents arbres de tot mena en els diversos parcs de la ciutat i que els CityTrees no s’haurien de veure com un arbre normal sinó més aviat com un complement.
The 1st of our CityTrees were installed today on St Patricks St.
— Cork City Council #StaySafe (@corkcitycouncil) August 9, 2021
CityTrees help combat fine dust particle pollution &other pollution associated with traffic congestion.
Air pollution causes up to 1,300 deaths each yr, says @EPAIreland
??Check out https://t.co/b4H0SfyTJP pic.twitter.com/F5E0kBJabq