La tortuga Juli Cèsar, repatriada cap a les Illes Canàries
Una tortuga marina babaua descoberta al comtat de Donegal el 2019 aviat podrà prendre el sol gràcies a l’esforç conjunt dut a terme per l’Exploris Aquarium, a Portaferry (Comtat de Down), i Aer Lingus, que ahir va repatriar el jove rèptil en el seu vol EI 782, que uneix Dublin amb l’illa de Gran Canària.
La tortuga mascle, de tres anys i anomenada Juli Cèsar, JC per als amics, va anar a petar a una platja de Donegal el gener del 2019 quan només tenia uns nou mesos. Tot i que les tortugues marines babaues prosperen en un clima càlid, sembla que en aquest cas l’animal va quedar atrapat en un corrent marí que el va arrossegar cap al nord; després de l’inesperat i llarg viatge, amb una aigua massa freda, va acabar amb hipotèrmia, atordiment i amb un pes de només uns centenars de grams.
Descoberta per una família local, la JC va ser batejada amb aquest nom pel seu esperit de lluita i va ser portada a l’Exploris, on d’ençà d’aquell dia s’ha recuperat en un tanc tropical gaudint d’una variada dieta que ha combinat peixos, calamars i gelatina, tot en preparació per al seu viatge cap al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Tarifa, a Gran Canària.
Fins ara, les restriccions de COVID-19 havien impedit el procés de repatriació, però la JC, que ja pesa 25 kg, va poder viatjar ahir cap a les Illes Canàries en el vol capitanejat per Peter Lumsden. La tortuga, a qui se li va emetre un bitllet, va fer el trajecte còmodament instal·lada a la cabina en una caixa impermeable especialment dissenyada per a aquesta mena de passatgers i va anar acompanyada tot el temps per la seva cuidadora, Portia Sampson, que va encarregar-se que no li manqués res durant el vol.
En declaracions sobre la repatriació, el capità Lumsden va comentar: És un plaer acollir a bord aquest passatger tan especial i garantir-li un viatge segur cap a Gran Canària. Des que es van posar en contacte per primera vegada amb Aer Lingus, la companyia ha treballat estretament amb l’equip d’Exploris Aquarium i els nostres equips de Manteniment i Enginyeria i Operacions Terrestres per tal garantir que es satisfacin totes les necessitats de la JC mentre completem aquesta important missió.
Mantenir la temperatura de la tortuga per sobre dels 19 graus és fonamental per al seu benestar i requereix un control i lubricació periòdics regulars, de manera que col·locar-la a la bodega de l’avió no era cap opció. La seva caixa de disseny especial es va fixar de manera segura en diversos seients de la cabina. Com tots els que volem avui, estic segur que espera amb candeletes el clima més càlid del sud.
A Gran Canària, la JC estarà sota la cura del veterinari Pascual Calabuig, que supervisarà la seva aclimatació al clima més càlid així com el seu comportament, alimentació i condició física abans d’alliberar la JC al mar a final d’aquesta setmana.
Sorprenentment, la JC no és la primera tortuga que Aer Lingus ha repatriat puix que una altra tortuga babaua, batejada com a Leona i que van trobar al comtat de Clare el 2013, va ser transportada per la companyia a Las Palmas, Gran Canària, el desembre de 2014.
Les tortugues babaues són una espècie vulnerable i en perill d’extinció i en el seu hàbitat natural cada vegada n’hi ha menys. Segons el World Wildlife Fund (WWF), són els representants vius d’un grup de rèptils que ha existit a la Terra i que ha recorregut mars i oceans durant els darrers 100 milions d’anys. Acostumen a pesar 100 kg en arribar a ser adultes i el seu hàbitat natural requereix aigües càlides.
Font: Aer Lingus
? A loggerhead turtle that washed up on a Donegal beach nearly three years ago has returned to warmer waters off the Canary Islands. Julius Caesar, now a healthy 20kg, was flown from Dublin Airport to Gran Canaria yesterday. | Read more: https://t.co/3CjUAeESqr pic.twitter.com/Y6uWCchTek
— RTÉ News (@rtenews) September 16, 2021