Dublin canviarà el color de la nit, del carabassa al blanc

Dublin canviarà el color de la nit, del carabassa al blanc Fanals amb llum carabassa al centre de Dublin / Foto: Liffey

Si hom sobrevola Dublin quan és fosc, la ciutat té una tonalitat acarabassada a causa de la llum dels fanals, que és d’aquest color, però això hauria de canviar en el futur i és que el Dublin City Council té la intenció de canviar el llum dels fanals, incorporant-hi la tecnologia LED, molt més eficient puix que gasta un 50% menys i il·lumina més. La iniciativa s’emmarca en la transició verda en què s’ha embarcat l’ajuntament de la capital.

De fet, fins ara ja n’havia instal·lat uns quants, malgrat que només ho feia quan al fanal s’hi havien de fer treballs de manteniment o canviar la bombeta; tanmateix, durant els quatre anys vinents la intervenció afectarà tots els que encara tenen el llum carabassa, que són uns quaranta mil a tota la ciutat, i també es reemplaçaran quatre mil fanals. El cost total de canviar el color que ha dominat la nit dublinesa durant els darrers cinquanta anys serà d’uns cinquanta-cinc milions d’euros.

D’altra banda, també es reduirà la contaminació lumínica, tan habitual a les urbs i que es veu molt clarament a les fotos fetes des de satèl·lits, amb una cosa semblant a una bombolla de llum sobre la ciutat; en aquest sentit, ara la llum dels fanals apuntarà a terra i no cap amunt, per la qual cosa, per sobre de l’altura del fanal no hi haurà llum ni resplendor al cel.

Segons Martin Maycock, enginyer a la divisió municipal d’enllumenat públic, la tecnologia LED és, amb diferència, molt millor en tots els sentits i a banda de l’eficiència, també ofereix més sensació de seguretat, atès que amb la llum carabassa tot es veu d’aquest color o marró; per contra, amb la llum blanca, bona part de les coses conserven el seu color.

Per la seva banda, Séamus MacSweeney, enginyer sènior al City Council, ha explicat que amb la llum carabassa no es té gaire control del seu abast i il·lumina jardins privats i portes de casa -amb disparitat d’opinions entre els veïns, alguns a favor i d’altres en contra-, cosa que no passa amb la tecnologia LED, puix que el raig de llum es concentra en una zona molt concreta. A més, sense arribar al mateix nivell que les zones rurals, també es podran veure més estrelles des de la ciutat.

Font: The Irish Times

Torna a dalt