Alerta per una ració doble de tempestes amb nom propi

Alerta per una ració doble de tempestes amb nom propi La seu de Met Éireann a Glasnevin Hill, Dublin 9 / Foto: Liffey

A semblança del que fa el Centre Nacional d’Huracans de Miami (la Florida, els Estats Units), cada final d’estiu els serveis meteorològics d’Irlanda, el Regne Unit i els Països Baixos presenten una llista amb noms per a les tempestes amb prou entitat per a generar problemes per allà on passin, tot i que els criteris no sempre coincideixen i això ja ha creat més d’una disputa entre meteoròlegs; en aquest sentit, a Irlanda es tenen en compte elements com vent, precipitació i pressió atmosfèrica mentre que al Regne Unit és més un tema de disrupció.

Per a la temporada actual hi ha un total de 21 noms, una per cada lletra de l’abecedari, tot i que s’exclouen les lletres Q, U, X, Y i Z; com que se segueix l’ordre alfabètic, la primera tempesta prou forta per a tenir l’honor de ser batejada fou l’Arwen, un nom amb un possible origen gal·lès i que va popularitzar-se amb la saga del Senyor dels Anells, de JRR Tolkien; a banda de l’Arwen, d’ençà de l’inici de la temporada ja han desfilat les tempestes Barra -que va omplir el mapa d’alertes de Met Éireann de colors- i la Corrie, tres en total.

Evidentment, tractant-se de fenòmens meteorològics, la cosa va com va i l’aparició de tempestes és molt irregular, tot i que sembla que durant els dies vinents serà una mica com allò d’esperar l’autobús a Dublin, és a dir, que tarda molt a arribar, però després n’apareixen tres de cop. En el cas de les tempestes amb nom, per ara, no seran tres, sinó dues.

La Dudley serà la primera, a partir de dimecres al vespre, i segons Met Éireann, malgrat que afectarà tota l’illa, serà l’extrem nord, més concretament el comtat de Donegal, la zona més castigada -alerta carabassa-, amb una velocitat del vent de 80 km/h, però amb ràfegues que puntualment podrien arribar als 130 km/h; a més, es preveuen inundacions quan hi hagi marea alta. A la resta de l’illa, on hi haurà alerta groga, el vent bufarà al voltant dels 60 km/h i amb ràfegues d’entre 80 i 110 km/h.

A partir de dijous a migdia tornarà una mica la calma, que hauria de servir per a recuperar-se i preparar-se per a la segona tanda, que arribarà divendres al matí amb la tempesta Eunice, que afectarà tota l’illa i que es preveu més forta que la seva predecessora. Tanmateix, encara no se sap amb exactitud la seva força i és per això que s’analitzarà amb deteniment a mesura que avancin les hores a fi de prendre les mesures de precaució més adients.

 

Torna a dalt