Sistema de reembors per a qui retorni ampolles i llaunes

Sistema de reembors per a qui retorni ampolles i llaunes Una llauna abandonada a la seva sort / Foto: Liffey

Els Verds continuen aplicant la seva agenda en matèria de millora del Medi Ambient i la darrera iniciativa, presentada ahir per Ossian Smyth, el diputat ecologista amb responsabilitats sobre economia circular, suposarà la implementació d’un sistema de reembors per a llaunes d’alumini i ampolles de plàstic PET, en ambdós casos, de més de 150 ml; d’altra banda, els envasos de productes lactis, com iogurts per a beure o llet, en quedaran exclosos, tot i que poden ser reciclats.

Els punts de recollida estaran repartits arreu del territori, principalment en comerços que venguin els envasos retornables, que disposaran d’unes màquines molt semblants a les de vènding -fàcilment identificables gràcies al logo de Re-turn-, però que funcionaran a l’inrevés, és a dir, que en lloc de posar-hi diners a canvi d’un producte, aquí s’hi introduirà una llauna o una ampolla i la màquina oferirà tres opcions: un val de descompte per a comprar al comerç, diners o una donació a una ONG. El reembors serà de quinze cèntims per a envasos de fins a mig litre i vint-i-cinc per als més grossos que aquesta quantitat.

En declaracions al programa The Hard Shoulder de l’emissora Newstalk, el ministre Smyth va afirmar que aquest sistema és com si hi hagués diners a terra, atès que qualsevol envàs -que haurà d’estar net i en bon estat- generarà quinze o vint-i-cinc cèntims a qui el dugui a la màquina, encara que no l’hagi comprat, fet pel qual, veient com estan alguns carrers de Dublin, amb llaunes i ampolles per tot arreu -escales, reixes, bancs o pilones-, qui hi dediqui unes hores al dia podria guanyar-se un bon jornal, a banda de deixar la ciutat més neta.

Es calcula que, cada any, a Irlanda es fan servir al voltant de 1.900 milions de llaunes i ampolles, per la qual cosa la iniciativa Re-turn hauria de tenir un impacte força positiu per al Medi Ambient i per a la butxaca dels qui retornin els envasos. Amb tot, sembla que el preu de les begudes podria pujar una mica a fi d’absorbir el possible reembors, malgrat que els comerços rebran una petita comissió.

La iniciativa començarà a aplicar-se el febrer vinent i tots els productors dels envasos participants així com els comerços que els venguin, hauran d’inscriure’s a Re-turn.ie. En cas que l’establiment sigui massa petit i no hi hagi prou espai per a instal·lar-hi una màquina de recollida, es farà servir un mètode manual, és a dir, que es ficaran els envasos en una bossa que després es durà a un punt de reciclatge.

D’altra banda, ja fa tres anys que funciona un sistema com aquest al SuperValu del Market Shopping Centre de Carrickmacross (Comtat de Monaghan), així com a diversos establiments de Lidl; de tota manera, el Re-turn ja és una altra història, molt més a l’engròs, atès que és d’àmbit nacional i obligatori per a tots els productors i venedors.

 

Torna a dalt