La casa que ESB tenia de mostra l’any 1935, en venda

La casa que ESB tenia de mostra l’any 1935, en venda Vista general de la casa a 38 Greenfield Road / Foto: myhome.ie

L’any 1935 encara mancava una dècada perquè comencés el programa d’electrificació de la Irlanda rural, on l’interior de les cases s’il·luminava amb làmpades de querosè i a l’hora de cuinar hom feia servir torba, però a Dublin, ESB, la llavors jove companyia elèctrica estatal, volia mostrar totes les modernitats de l’època a la clientela potencial i és per això que va associar-se amb els Kenny, aleshores els constructors de moda, a qui van llogar una casa al número 38 de Greenfield Road, a la zona de Mount Merrion, al sud de Dublin.

La casa mostra d’ESB, anomenada All Electric House, tenia tota mena de dispositius elèctrics, alguns gairebé de ciència-ficció, com torradora, nevera, tetera elèctrica, un forn amb tres fogons, calefacció i tota mena de llums. Tanmateix, el dispositiu estrella era una centraleta que, situada a l’habitació, permetia d’encendre llums i calefacció sense moure’s del llit. Així doncs, tanta llum i caliu creaven la il·lusió que el dia semblés radiant fins i tot quan a l’exterior hi havia l’habitual ambient gris. L’experiment de la casa mostra va ser molt reeixit perquè, segons expliquen les cròniques, la van visitar unes vint mil persones.

I ara, vuitanta-vuit anys més tard, la casa és en venda després que Kevin Houlihan, un dissenyador de la zona, hagi invertit 900.000 euros a renovar-la. La relació de Houlihan amb aquest immoble ve de fa temps i és que allà hi vivia un amic d’infantesa; de fet, gràcies a aquest vincle va arribar a un acord de compra futura ara fa uns anys, tot i que la transacció no va executar-se fins al 2021. Amb tot, l’augment dels costos de construcció han obligat Houlihan a posar-la al mercat perquè el pressupost inicial ha quedat petit.

Òbviament, si l’any 1935 ja era un exemple en termes d’electricitat, ara no podria ser de cap altra manera i l’edifici obté una A en la classificació d’eficiència elèctrica, és a dir, la millor nota, combinant calefacció a terra i finestres amb triple vidre. D’altra banda, nou dècades després, ESB també ha tingut el seu paper en la renovació del número 38 de Greenfield Road gràcies al programa Electric Ireland Superhomes, que és com un punt de consulta on hi ha tot el que es necessita per a millorar l’eficiència energètica d’un habitatge, evitant així d’haver d’anar amunt i avall cercant tots els professionals que s’encarreguen dels diversos elements necessaris perquè una casa sigui eficient energèticament.

El preu de la casa, que té quatre habitacions i 260 metres quadrats, és de 2,6 milions d’euros. Més informació i fotos, AQUÍ.

Font: Irish Independent

 

Torna a dalt