El gros de la població es fa un embolic amb la brossa

Un report de l’Agència de Protecció Mediambiental (EPA) que ha analitzat què posa la gent als diferents cubells de la brossa -general, reciclable o orgànic- revela que el gros de la població es fa un embolic amb els colors o no para prou atenció perquè molts posen els residus en el cubell equivocat, una pràctica que no ha canviat d’ençà del report anterior, fet ara fa quatre anys. En aquest sentit, sembla que hi ha una tendència molt clara a no capficar-se gaire a l’hora de decidir a quin cubell va cada cosa i en cas de dubte, es fica al de la brossa general, que és de color negre.
Aquest és un dels errors més habituals i és que un 64% del que la gent fica en aquest cubell, sobretot restes de menjar, podria anar al d’orgànica -el de color marró. Quin n'és el motiu? A vegades per deixadesa o desconeixement i d’altres perquè encara no tenen el cubell marró. En sentit contrari, un 5% del que la gent posa al cubell de brossa orgànica hauria d’anar al general o al reciclable, una pràctica que podria explicar-se pel fet que la tarifa de recollida del cubell marró és més baixa que la del negre.
D’altra banda, la qüestió de les restes de menjar anant al cubell negre hauria de millorar a partir de l’any vinent, quan tothom hauria de tenir cubell de color marró, per la qual cosa s’espera que bona part de les restes de menjar que ara van al general vagin al cubell marró o, en alguns casos, al verd. Curiosament i tot que molta gent no ho sap, ja fa deu anys que, segons la llei, llençar restes de menjar al cubell negre, tenint cubell marró, és il·legal.
L’EPA també ha reconegut que és molt lluny d'assolir els seus objectius amb relació a la implementació de l’economia circular, que consisteix a reciclar de manera cíclica, minimitzant el volum de residus i evitant que acabin en abocadors.
Too much food waste is going in our general waste bins!
— EPA Ireland (@EPAIreland) September 22, 2023
Food waste in commercial general waste bins is 30% and in household general bins is 17%. See all our waste findings here: https://t.co/XfpDsPkOrz pic.twitter.com/euMAcHJbp6