Codonyat d’un dels arbres fruiters més vells de Dublin

Codonyat d’un dels arbres fruiters més vells de Dublin El perer al costat de la Saint Patrick's Tower / Foto: Liffey

Al popular barri de The Liberties hi ha la Saint Patrick’s Tower, una torre construïda a mitjan segle XVIII i que antigament havia fet la funció de molí, i al costat hi ha un perer que, segons diuen, ha de ser un dels arbres fruiters més vells de la ciutat i fins i tot d’Irlanda. En aquest sentit, en una fotografia que data el 1892 durant un tour per destil·leries de whiskey a la ciutat ja hi apareix i algunes proves genètiques fetes a una fulla de l’arbre estimen que va ser plantat uns cinquanta anys abans; bàsicament, que el perer deu tenir entre 170 i 180 anys.

D’altra banda, a uns tres-cents metres de l’arbre i de la torre hi ha el National College of Art and Design (NCAD) i un dels seus professors, Gareth Kennedy, ha aprofitat el fet que tinguin un perer tan a prop per a convertir els estudiants del projecte NCAD Field en fabricants de codonyat de quilòmetre zero, clarament, i amb el toc d’exclusivitat que li dóna que la matèria primera provingui d’un arbre tan especial.

La producció de codonyat del perer -situat al recinte del Digital Hub, un clúster d’empreses teconològiques i de premsa digital- no és l’únic contacte que els estudiants tenen amb l’entorn, sinó que també passen temps en un antic espai d’hortifruticultura urbana al costat del National College of Art and Design -on abans hi havia un aparcament- i que ara, arran del desús, ha esdevingut un espai de vegetació salvatge.

Segons Kennedy, l’NCAD Field és l’únic curs d’ensenyament superior a Irlanda en què el 20% de l’aprenentatge té lloc a l’exterior, fet que té l’objectiu d’encoratjar els estudiants a connectar amb l’entorn urbà. Curiosament, igual que alguns dels que antigament anaven al molí, el curs va començar dimarts i va ser arribar i moldre, puix que ja el primer dia van anar a collir peres i a fer el codonyat, tot i que no tenien gaires més opcions i és que l’arbre no fa peres durant la tardor o l’hivern.

Font: Newstalk

 

Torna a dalt