Millor previsió del temps amb el nou radar de Shannon

Millor previsió del temps amb el nou radar de Shannon Seu de Met Éireann a Glasnevin Hill, Dublin 9 / Foto: Liffey

La climatologia irlandesa no fa gens fàcil la feina dels meteoròlegs i és que el temps és molt variable, fins al punt que, com diu la dita, en un sol dia hom pot tenir les quatre estacions de l’any, malgrat que, a fi de curar-se en salut, molt sovint la previsió es resumeix en el tradicional ullades de sol i ruixats dispersos -sunny spells and scattered showers. De tota manera, Met Éireann ha anunciat l’entrada en funcionament del seu nou sistema de radar meteorològic a l'aeroport de Shannon, que proporcionarà informació de pluja més precisa als meteoròlegs i als mapes del web met.ie i de l'aplicació de Met Éireann.

Aquest nou radar -que en reemplaça un altre de més antic- és el primer pas del pla de desenvolupament estratègic de Met Éireann per tal d’actualitzar i ampliar la xarxa nacional de radars meteorològics durant els deu anys vinents, període durant el qual el nombre de radars es triplicarà, passant de dos a sis, fet que permetrà de rebre dades més detallades d'àrees clau de tot el país per tal de garantir una cobertura òptima i una alta precisió en la previsió.

La nova infraestructura utilitza la darrera tecnologia de doble polarització, que permetrà als meteoròlegs de distingir millor entre les diferents classes de precipitació com la pluja, la calamarsa o la neu. D'altra banda, un dels avenços que aporta aquesta tecnologia és una millor identificació i eliminació d'elements no meteorològics com ara ocells i insectes.

Així doncs, com a resultat d’aquestes innovacions tecnològiques, Met Éireann podrà emetre previsions i avisos d’alerta més precisos i oportuns per a esdeveniments meteorològics significatius -sobretot tempestes, ventades i nevades-, en benefici del públic, dels serveis d'emergència i dels sectors aeri, marítim i agrícola, entre altres.

Segons la Dra. Sarah Gallagher, cap de la Divisió d'Observació de Met Éireann, l’institut meteorològic està encantat d'haver completat reeixidament aquest primer pas important en l'actualització d'aquesta font crítica d'informació i és que el nou radar meteorològic és de vital importància, puix que el gros dels elements que determinen el clima d'Irlanda prové de l'Atlàntic, de manera que Shannon és un lloc fantàstic per a la primera detecció i anàlisi d'aquests elements.

 

Torna a dalt