El sistema de retorn d’envasos engegarà a mig gas

El sistema de retorn d’envasos engegarà a mig gas Una màquina de Re-turn a l'Aldi de Parnell Street, Dublin 1 / Foto: Liffey

El primer de febrer vinent engega la iniciativa Re-turn, un sistema de recollida d’envasos de plàstic i de llaunes d’alumini creat per un consorci de productors i distribuïdors de begudes amb l’objectiu d’augmentar el reciclatge incentivant el seu retorn als punts autoritzats; en aquest sentit, a fi de convèncer els consumidors de les bondats de reciclar plàstic i alumini, se’ls farà pagar un dipòsit que només podran recuperar retornant l’envàs o la llauna.

L’import del dipòsit és de quinze cèntims per a envasos d’entre 150 i 500 mil·lilitres i de vint-i-cinc cèntims per a envasos d’entre mig litre i tres, que hauran de ser de begudes líquides, és a dir, que no valdrà retornar un tetrabric de llet, un got de plàstic, un iogurt o un detergent; a més, haurà de dur el logotip de Re-turn, per la qual cosa no servirà de res acumular envasos durant els dies previs i el primer de febrer anar a un punt de recollida i fer-se ric.

Amb tot, és possible que no tots els envasos que estiguin a la venda el primer de febrer tinguin al logotip de Re-turn a l’etiqueta, però, probablement, el temps de transició serà curt, si més no això és el que han assegurat els fabricants, incloent-hi els actors principals del sector com Coca-Cola i PepsiCo, tot i que tenen temps fins al trenta-u de maig; un cop passada aquesta data, tots els envasos hauran de dur el logotip de la iniciativa. D’altra banda, si l’envàs o la llauna no duu el logotip de Re-turn, el comprador no haurà de pagar el dipòsit, òbviament.

I el reembors? Doncs hi haurà dues maneres d’obtindre’l: via màquina o via taulell. En el primer cas, s’haurà d’introduir l’envàs en una màquina -igual que una d’expenedora, però en sentit invers-, que llegirà el codi de barres i determinarà quina classe d’envàs és per tal de generar un tiquet, amb dues opcions: descompte a l’import d’una compra que es faci en aquell establiment o bescanvi per diners en efectiu.

De tota manera, sembla que només un terç dels aproximadament sis mil establiments que venen begudes en envasos i llaunes participaran en la iniciativa i és que els que tinguin menys de 250 metres quadrats de superfície poden demanar una exempció, essent la seva única obligació la d’informar quin és el punt de recollida més proper.

Entre els motius de no participar-hi, a banda de l’espai que ocupa la màquina, hi ha tota la paperassa associada al reembors, la logística de guardar-ho al local o la higiene, atès que els dependents haurien de tocar ampolles i llaunes que han estat a la boca de desconeguts o a la intempèrie Déu sap on, com tots els envasos que hom pot trobar abandonats als carrers i que, ara, potser permetran a més d’un de guanyar uns calerons... A few quid.

 

Torna a dalt