L'energia eòlica cada vegada més aprop de superar el gas

L'energia eòlica cada vegada més aprop de superar el gas Consumint electricitat a mansalva / Foto: Liffey

El gros de les comoditats de la vida moderna requereixen electricitat, que en el cas d’Irlanda té un ampli ventall de fonts, renovables o fòssils, i que depenen del moment del dia, de la meteorologia i de les decisions que els ciutadans prenen al llarg de la jornada. En aquest sentit, l’hora punta del dia és al vespre, més concretament entre les sis i dos quarts de set, quan hom engega la tetera, posa en marxa la rentadora, fa servir el forn o els fogons per a preparar el sopar, encén la tele o endolla tota mena de dispositius electrònics.

I en aquesta hora punta, el període amb el consum més alt és el gener, fet que s’explica pel fred habitual d’aquesta època de l’any i per fer-se fosc més aviat, i el més baix és al juny, òbviament, per tot el contrari del gener: no fa fred i els dies són molt més llargs. I a fi de satisfer la demanda en aquest moment àlgid de consum, hi ha un procés força complex que determina l’origen de l’energia.

Per exemple, el gener del 2023, el 42% de l’electricitat necessària durant la mitja hora punta provenia de fonts renovables, sobretot eòlica i és que, normalment, durant l’hivern fa més de vent; per contra, al juny, amb més calma, el 59% de l’electricitat és generada amb gas, mentre que al gener era el 45%. De tota manera, per si de cas, durant les puntes de consum, totes les fonts d’energia disponibles generen electricitat, com les centrals hidroelèctriques situades al riu Shannon.

Pel que fa al preu, la llei de l’oferta i la demanda és la que el determina, per la qual cosa, a fi de reduir l’import del rebut de la llum, es recomana de no utilitzar dispositius que gastin molta electricitat durant les hores de més consum, com una rentadora, una assecadora o un rentavaixella al vespre, i recarregar dispositius electrònics durant la nit, quan la tarifa és més baixa.

D’altra banda, l’increment de l’energia renovable en els darrers vint anys ha estat ben notòria perquè el 2005 només representaven el 2% del total, mentre que el 2023 fou el 39%. Tanmateix, el gas continua dominant a l’hora de generar electricitat, amb un 47%, però la diferència entre ambdues fonts energètiques va reduint-se i probablement, amb l’auge de les renovables, hi haurà un dia que l’eòlica serà la primera. La que també creix és l’energia solar, que l’any 2023 va ser de l’1,5%, però pujant.

Font: CSO

Torna a dalt