Xocolatines i patates xips per als cérvols del Phoenix Park
El Phoenix Park té dues característiques que el fan molt particular: una és que és el parc urbà més extens d’Europa i l’altra és que hi ha centenars de cérvols que hi campen alegrement de fa més de tres-cents cinquanta anys; així doncs, la combinació entre urbanitat i vida salvatge fa que sigui força fàcil que els visitants del parc i els animals es trobin, en alguns casos fent-se fotos i donant-los menjar, dues coses a les quals els cérvols ja s’han acostumat perquè molt sovint ni s’immuten per la presència humana.
De tota manera, la qüestió de donar menjar sembla que causa problemes en el comportament dels animals; si més no així ho revela un report de la University College Dublin (UCD), assegurant que es crea una forta dependència dels cérvols vers els visitants -un 25% s’apropa regularment als humans esperant que els donin menjar- i això, a banda de no ser bo per a la salut digestiva dels animals, a vegades també pot generar conductes agressives o una pèrdua d’instint.
A més, hi ha l’agreujant que el menjar que els donen no és gens indicat per als cérvols: en aquest sentit, el report assegura que alguns visitants els donen xocolatines, patates xips, begudes ensucrades, pa o pastanagues; en el cas dels aliments processats, a llarg termini podria fer que el seu sistema digestiu perdés l’habilitat de digerir menjar natural.
El report també alerta que com més baixa és la qualitat del menjar, menys possibilitats té el cérvol de triomfar durant l’època d’aparellament perquè redueix la seva capacitat sexual. D’altra banda, sembla que als mascles els agraden més coses com la xocolata, les patates xips i les galetes, mentre que les femelles són més de coses vegetals, com pastanagues i amanides.
Així doncs, l’Oficina de Treballs Públics, és a dir, l’ens que s’encarrega del manteniment del parc, ha endegat una iniciativa amb l’objectiu de conscienciar els visitants del mal que fan donant menjar als cérvols, per la qual cosa els demana que s’abstinguin de fer-ho, assegurant que tenint en compte que el 90% de la superfície del parc és herba i que aquests animals mengen herba, no cal amoïnar-se perquè, de menjar, en tenen molt. També recomana de mantenir una distància de cinquanta metres i de no comportar-se d’una manera que suposi un risc per a la persona o estressi l’animal.
Podeu mirar el vídeo a Liffey TV