Teagasc publica un nou mapa de sòls de tot Irlanda

Teagasc publica un nou mapa de sòls de tot Irlanda Classe pràctica durant el llançament del mapa de sòls / Foto: Patrick Forrestal via Twitter

Dilluns passat va presentar-se el nou Sistema Irlandès d'Informació de Sòls en un acte que va tenir lloc al magnífic recinte de Johnstown Castle, Co. Wexford, en el marc d'un seminari que ha aplegat experts en sòls de tot el món.

El Teagasc, organisme de recerca i transferència tecnològica en agricultura a Irlanda, ha desenvolupat durant cinc anys, conjuntament amb l'EPA -Agència de Protecció Mediambiental- i la Universitat de Cranfield (Regne Unit), el mapa de sòls a escala 1:250.000 de tot el territori, que ja està disponible de franc per a tothom a la xarxa (clica aquí per veure'l).

Durant la inauguració, que va comptar amb la presència de Brendan Howlin, ministre de Despesa Pública i Reforma, va destacar-se la importància de tenir un inventari complet dels sòls del territori pel paper crucial que aquests desenvolupen en la producció agrícola i ramadera -un dels principals actius econòmics del país- però també en la conservació dels recursos naturals i la protecció del medi (reciclat de nutrients, segrest de C,...) i, en definitiva, en la sustentació de la majoria d'activitats humanes. És, per tant, un recurs clau que cal conèixer per fer-ne un maneig adequat que permeti un desenvolupament sostenible.

El Teagasc, i el seu organisme antecessor, An Foras Talúntais, van ser els responsables gairebé exclusius de l'obtenció d'informació dels sòls irlandesos als decennis dels 70 i 80 del segle passat, utilitzant la metodologia disponible en aquell moment i que van realitzar el mapa de sòls de gairebé la meitat del territori irlandès.

En el projecte realitzat actualment, s'ha utilitzat aquesta informació de base, però s'ha aplicat una metodologia nova -el primer cop que s'aplica a Europa a escala nacional- que combina tècniques de cartografia digital i de modelització del paisatge amb la informació de sòls tradicional, que ha permès d'optimitzar els recursos econòmics i assolir la configuració del mapa de sòls de tot el territori amb una despesa de 4,8 M€, quantitat que s'hauria multiplicat per deu si s'hagués utilitzat la metodologia tradicional.

URL curta: ves.cat/mant

Foto original

Francesc Domingo Olivé

Enginyer Agrònom. Va viure a Wexford de setembre a desembre del 2014 quan va fer una estada al Teagasc, l'Institut Agrònom d'Irlanda.

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt