La Garda encara fa servir tecnologia dels anys vint

La Garda encara fa servir tecnologia dels anys vint El fanalet de la Garda / Foto: Liffey

A l'administració pública hi ha moltes pràctiques que daten de fa molt de temps i la Garda n'és un bon exemple, no només per ocupar els mateixos edificis que utilitzava la policia durant el període sota administració britànica sinó també per l'ús de tècniques més pròpies de l'era predigital, o dels anys vint del segle passat, com agafar les empremtes dactilars sucant el dit a la tinta i després posant-lo sobre un paper.

Fa vuit anys la Garda va començar a implementar un sistema digital gastant-se 23 milions d'euros, l'Automated Fingerprint Identification System (AFIS), però actualment només una de cada tres comissaries disposa d'un terminal amb aquest sistema que està enllaçat amb el quarter general del cos al Phoenix Park (Dublin 15); a més, hi ha l'agreujant que algunes d'aquestes comissaries són les que més feina tenen.

Els problemes derivats de la manca de terminals són diversos i hi inclouen el fet que molts dels agents més joves de la Garda no saben prendre les empremtes correctament; això fa que s'hagi de repetir el procés amb el conseqüent retard en les investigacions o processos judicials. També hi ha el problema de la manca de compatibilitat amb d'altres policies europees a l'hora d'arrestar algú en un cas d'ordre de cerca i captura internacional.

El tema de les empremtes va sortir a l'informe sobre les males pràctiques a la Garda, molt crític amb la manera de fer del cos policial, mostrant la seva sorpresa pel fet que encara s'utilitzés la tècnica de la tinta i pel baix nombre d'arrestats a qui se li pren empremtes dactilars, només un 30%, percentatge molt més baix que a la resta de policies europees.

Aquesta no és la primera vegada que la tecnologia aplicada a les empremtes digitals és notícia i és que, fa uns anys, un estira-i-arronsa entre personal policial i civil a l'Oficina d'Immigració va fer que els terminals romanguessin fora de servei durant tres anys.

Font: Irish Independent

URL curta: ves.cat/l_hb

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt