La força aèria no podria aturar ni l'atac d'un mosquit

La força aèria no podria aturar ni l'atac d'un mosquit El Pilatus PC-9M de l'Air Corps / Foto: Wikipedia

Ara fa unes dues setmanes dos avions militars russos Tupolev 95 van passejar-se a 80 km de la costa oest irlandesa sota l'estreta vigilància de dos caces britànics despatxats des de dues bases del Regne Unit després de rebre l'avís de la força aèria noruega, que havia interceptat els russos baixant per la costa del país nòrdic. Tot i que no van entrar a l'espai aeri nacional d'Irlanda sí que van entrar a l'espai aeri gestionat per l'Irish Aviation Authority.

El fet que la costa oest d'Irlanda sigui una zona aèria molt transitada, amb uns 1.800 vols diaris, xifra que representa un 75% del trànsit transatlàntic, i que els avions russos no tinguessin el transponedor connectat va provocar l'enèrgica protesta del govern irlandès mitjançant una queixa a l'ambaixada russa a Dublin. A més, el ministre de Defensa, Simon Coveney, va titllar l'episodi d'inacceptable.

De tota manera, sembla que la protesta no va intimidar gens els russos; probablement van utilitzar l'escrit per a fer un avió de paper... en forma de Tupolev i és que la força aèria irlandesa és una de les més fluixes d'Europa. La històrica neutralitat de la República d'Irlanda ha fet que tant el seu Naval Service com els Air Corps tinguin un paper més de vigilància i salvament que no pas bèl·lic, a banda de participar en concursos aeris i fer fotos de l'illa.

Així doncs, en cas que els Air Corps haguessin volgut seguir els Tupolev, que poden assolir una velocitat de 950 km/h i una altitud de 13.700 metres, ho haurien tingut força difícil atès que el millor que hi ha són cinc Cessna, que entre tots sumen més de 200 anys i que només poden volar a 3.000 metres d'altura a una velocitat màxima de 300 km/h, i un Pilatus PC-9M de l'any 2004, un dels avions més moderns que té Irlanda però que només pot volar a 7.600 metres i anar a 510 km/h.

Segons un expert en seguretat aèria, qualsevol incident que tingués lloc a l'espai aeri d'Irlanda, com el segrest d'un avió comercial o la intrusió d'avions militars estrangers, demostraria la total indefensió i manca de poder defensiu del país.

Font: Irish Examiner

Foto original

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt