En tres anys i mig s’han emès un milió de Leap Cards

En tres anys i mig s’han emès un milió de Leap Cards Passant la Leap Card pel validador / Foto: Liffey

Fins no fa gaire al Gran Dublin hi havia un ampli ventall de targetes de transport públic, gairebé era un camp abonat per a col·leccionistes, i és que cada un dels quatre operadors (Dublin Bus, Luas, Iarnród Éireann i Bus Éireann) tenien els seus títols independents, de diverses durades i zones, que no funcionaven si s'utilitzaven en un mètode de transport d'un altre operador, a excepcó d'una targeta "combi" que permetia combinar dos mètodes, això sí, a un preu exagerat.

A més, hi havia problemes endèmics derivats de l'ús d'una tecnologia més pròpia d'èpoques passades; l'exemple més il·lustratiu era el fet que a la majoria d'usuaris de l'autobús els sortís a compte pagar en efectiu al conductor, per la qual cosa a les parades del centre el temps en què el vehicle romania aturat podia superar fàcilment els cinc minuts.

Però al desembre del 2011, després de més de 10 anys de projecte i amb una inversió estimada d'uns 55 milions d'euros, va arribar la Leap Card, la targeta que serveix per a tots els mitjans de transport del Gran Dublin i que poc a poc s'anirà implantant a tot Irlanda; ara ja funciona per al tren i l'autobús a Cork i per a l'autobús a Limerick i Galway.

De mica en mica, malgrat un inici no gaire prometedor arran d'alguns problemes tecnològics i una certa manca de col·laboració d'alguns individus gens avesats als canvis, la Leap Card s'ha anat fent un lloc a les carteres dels dublinesos i segons la National Transport Authority (NTA), ahir se'n va vendre la unitat un milió; actualment el 60% dels trajectes es paguen amb aquesta targeta. Els seus avantatges són múltiples perquè, a banda de poder utilitzar-la en qualsevol tipus de transport dels operadors participants, també ofereix tarifes més econòmiques i sobretot els usuaris de l'autobús han pogut oblidar-se de dur l'import exacte.

En total s'han emès unes 600.000 targetes per a adults, 260.000 per a estudiants, 80.000 per a menors i 60.000 per a turistes. Des del seu llançament ha recaptat 263 milions d'euros i per exemple, només durant el més de març passat van ser 15,4 milions.

URL curta: ves.cat/mdeM

Escriu un comentari

Assegura't que emplenes tota la informació requerida, marcada amb asterisc (*).

Torna a dalt